Symptomer på Parkinson 

Parkinson er en nevrologisk sykdom som forårsaker skjelvinger, stivhet og problemer med balansen. Den kan ramme mennesker i yngre alder, men forekommer stort sett hos de over 60. 

Vi vet fortsatt ikke veldig mye om Parkinson, eller hva som forårsaker sykdommen. Risikoen for å få diagnosen er større dersom du har et eller flere familiemedlemmer som er rammet, men vi kan ikke med sikkerhet angi en risikoøkning i prosent. Det vi vet, er at de som får Parkinson får en mangel på dopamin i hjernen, som gir nerveproblemer. 

Ei dame som står og tenker, med et spørsmålstegn på hver side

Symptomer 

Hvilke symptomer på Parkinson man erfarer kan variere fra person til person, men de vil alltid være mildere i starten, og bli verre med tiden. Hvis man har begynt å erfare tidlige symptomer på Parkinson, kan det være lurt å skrive ned de symptomene man opplever, og i hvilken grad de forekommer, for å få en oversikt over sykdomsforløpet. 

Man snakker gjerne om symptomer på Parkinson i fire grupper: 

  • Skjelvinger 
  • Stive muskler 
  • Dårlig balanse 
  • Sakte eller stopp av bevegelser 

Skjelvinger er det vanligste symptomet, og forekommer stort sett i hendene, men kan også komme i nakken, kjeven og hodet. Stive muskler kan gjøre det vanskelig å bevege seg, og kan også påvirke ansiktsmimikk, da ansiktsmusklene stivner. 

Dårlig balanse gjør at man kan oppleve å slite med å holde seg oppreist, og at man kan svaie frem og tilbake når man står stille. Noen opplever også at man får problemer med å gå, og tar gjerne små og subbete skritt. Man kan slite med å gjøre raske bevegelser, eller ikke klare å fullføre en bevegelse, og stoppe helt opp. 

Det er ikke alle som opplever det, men det finnes flere mennesker med Parkinsons sykdom som opplever svikt av tankefunksjonen. Som de andre symptomene, er dette noe som vil forverres med tiden, og er spesielt viktig å merke seg dersom man har fått diagnosen. 

Et dokument som blir signert, stemplet og godkjent

Framtidsfullmakt 

Det er slettes ikke alle som får Parkinson som merker en betydelig nedsettelse av tankefunksjon, og spesielt kanskje ikke til den grad man ikke er i stand til å bevare sine interesser selv lenger. Men noen gjør det, og når man opplever tidlige symptomer som man kan forvente at blir verre med tiden, kan det være greit å være føre var. 

Vi i Din Framtidsfullmakt kan hjelpe deg med å skrive en solid fullmakt som sørger for at dine interesser vil bli ivaretatt. Du kan føle deg trygg på at ingenting vil skje uten at du vil det, og at dine eiendeler går dit du vil de skal gå. 

Vi vil hjelpe deg med å formulere deg så klart og tydelig som mulig, slik at det ikke er rom for misforståelser. Ta kontakt med oss i dag for en uforpliktende prat og mer informasjon.