Hva koster det å skrive testamente?

Hva koster det å skrive testamente? Generelt sett er ikke det å skrive testamente en dyr affære. Ved å skrive det på egen hånd og oppbevare det hjemme hos deg selv, så vil kostnadene holdes på et minimum. I så tilfelle er det bare tid, energi og noen kroner til nødvendig utstyr som vil koste. 

Om tanken på å skrive testamente derimot får pulsen din til å øke raskt, så er det ikke sikkert at dette er noe du ønsker å begi deg ut på. Men du trenger ikke å gjøre dette allene, om du ikke vil. I 2021 er det mulig å få hjelp til å skrive testamente, men dette vil naturligvis koste litt penger.

I denne artikkelen skal vi gå nærmere inn på hvlke kostnader som vil forekomme når noen skal skrive testamente.

Det er nesten gratis å skrive testamente

I 2021 kan man velge om man ønsker å skrive testamente på egen hånd, eller om man ønsker å få profesjonell hjelp til det. Vi kan derfor si at det er nesten gratis å skrive testamente, men det kommer naturligvis an på hvilken fremgangsmåte du velger.

Om du velger å søke etter inspirasjon på nettet og skriver testamente på egen hånd, så har du antageligvis det meste du trenger av utstyr. Det eneste trenger i første omgang er ord, skrivesaker eller en fungerende datamaskin, og det er noe de fleste har nå til dags.

Hvis du derimot velger å engasjere en advokat eller kanskje til og med et tekstbyrå til å hjelpe deg eller å gjøre det for deg, så vil prislappen se litt annerledes ut.

Fordelaktig å betale for testamentskriving

Selv om det å få noen til å skrive testamentet ditt for deg (eller å skrive det sammen med en profesjonell) vil koste litt, så kan det være verdt det. Vi vil faktisk gå så langt som å si at fordelene med det veier opp for ulempene, og at det ikke er noen tvil i det.

I dagens moderne samfunn er det mulig å finne alt man trenger på nettet, men det er dermed ikke sagt at oppsettet blir riktig på første forsøk. Dersom man utformer testamentet sitt etter en mal man fant på nettet, bør man uansett forhøre seg med en med profesjonell kompetanse om det ser fint ut.

Dette er imidlertid noe du slipper om du engasjerer en advokat eller et tekstbyrå med det samme. Dette er instanser som vil være i stand til å hjelpe deg med å formulere deg riktig, samt å svare på alle spørsmålene du måtte ha i forbindelse med dette.

Prismodeller for det å skrive testamente

Prisnivået for det å skrive testamente vil variere med utgangspunkt i hvilken aktør du velger. Det er opp til hver enkelt aktør å bestemme hvilken prismodell de opererer med, men det er særlig to prismodeller som viser en klar tendens til å gå igjen.

Fastpris

Grunnen til at noen aktører opererer med fastpris, er fordi kunnskap er kostbart. Hos en aktør som har spesifisert seg på dette feltet, vil du få mer verdi for pengene, og det innebærer ikke bare å skrive selve testamentet.

Aktørens spesialitet dreier seg om mye mer enn testamentskriving. Den aktuelle konsulenten vil også være i stand til å svare på alle spørsmål du eventuelt har om selve testamente, arv, skatt og lignende. I tillegg vil vedkommende være i stand til å hjelpe deg å se langtidskonsekvensene av valgene dine.

Timepris

Det finnes også aktører på markedet som opererer med timepris. Å ha muligheten til å velge denne prismodellen er også være veldig praktisk.

Selv om det å skrive testamente av og til er en del av en ganske omfattende prosess, så er det ikke alltid tilfellet. I beste fall er testamentskrivingen ferdig på noen timer, og da er det fint å tenke på at du kun trenger å betale for tiden dere faktisk brukte.

Å betale for trygg oppbevaring av testamente

Enten du velger å skrive testamentet på egen hånd eller får hjelp til å gjøre det, så er det særlig en ting som du aboslutt bør gjøre etterpå. Det er å sørge for at testamentet blir oppbevart på et trygt sted frem til den dagen det skal leses opp for arvingene dine.

Du kan selvsagt oppbevare testamentet hjemme hos deg selv eller en annen person som du stoler på, men det er ikke alltid det er så lurt.

Om du tror at testamentet ditt kan føre til konflikter i forbindelse med arveoppgjøret en gang i fremtiden, så bør du ikke oppbevare det et sted hvor hvem som helst kan få tak i det. I så fall bør du oppbevare det enten hos en advokat eller i tingretten.

Dersom du vil oppbevare testamentet ditt i tingretten, er det imidlertid flere ting du må gjøre. I tillegg til å legitimere deg, så må du også betale for det. Men selv om det koster litt penger, så vil det uten tvil være verdt det likevel!