Fremtidsfullmakt og oppbevaring  

Skal du skrive en fremtidsfullmakt? Riktig oppbevaring er da et viktig element å ha i bakhodet. For det første bør fullmakten oppbevares et trygt (og gjerne brannsikkert) sted. I tillegg til dette, er det et poeng at fullmektigen skal vite hvor fullmakten ligger. 

Så, hvor er det egentlig best å lagre dokumentet? I dette innlegget får du svaret! 

Ei dame som står og tenker, med et spørsmålstegn på hver side

Først: Hva må stå i en fremtidsfullmakt? 

Du bør sikre at innholdet i fremtidsfullmakten reflekterer ønskene dine. Du må presisere hvem som er din fullmektig (med navn og fødselsnummer), og hva vedkommende skal kunne gjøre for deg om du blir syk.  

Blant oppgavene en fullmektig kan utføre, kan vi nevne disponering av konti, betaling av regninger og fordeling av forskudd på arv. Det å ha en fremtidsfullmakt, lar deg velge hvem som skal ivareta interessene dine selv. Dette er et godt alternativ til økonomisk verge utpekt av Statsforvalteren.  

Formkravene er også viktige! 

Før du i det hele tatt tenker på oppbevaring av fremtidsfullmakten, er det også viktig å sørge for at den er gyldig. Forsikre deg om at alle formkrav blir oppfylt! Det betyr blant annet at fullmakten må være skriftlig og signert av deg og to habile vitner.  

Husk at du selv ikke kan være vitne, og som hovedregel ikke nærmeste familie heller. Vitnene må være fylt 18 år, og skal ikke ha egeninteresse av innholdet i fullmakten. Velg gjerne en kollega, nabo eller andre utenforstående som vitner. 

Kryptert område med en lås i fronten

Hvor skal fremtidsfullmakten oppbevares? 

Og så til sakens kjerne: Oppbevaring av fremtidsfullmakten. Ifølge Fylkesmannen og Statsforvalteren, er det anbefalt å lagre fullmakten et forsvarlig sted – gjerne i samråd med fullmektigen. Her er noen forslag:  

  • Safe 
  • Bankboks 
  • Våpenskap 
  • Arkivskap med lås  

Et annet alternativ, er å velge digital oppbevaring av fremtidsfullmakt. Dette innebærer gjerne at fullmakten lagres slik at fullmektig får tilgang til den med en kode.   

Fylkesmannen anbefaler for øvrig å informere fastlegen om at du har en fremtidsfullmakt, særlig om du har få nære pårørende. 

Et dokument som blir signert, stemplet og godkjent

Er tinglysing av fremtidsfullmakt nødvendig? 

Nei. Tinglysing er ikke påkrevd når du oppretter en fremtidsfullmakt. Det eneste kravet, er at formkrav er oppfylt. Er de det, vil fullmakten også regnes som juridisk gyldig. For visse dokumenter, som skjøter og kjøpsavtaler, kan imidlertid tinglysing være nødvendig. 

Siden tinglysing ikke trengs, er det relativt enkelt å opprette en fremtidsfullmakt. Med relativt lite innsats og arbeid, kan du med andre ord sikre egen fremtid. Rammes du for eksempel av demens, kan du være trygg på at noen du stoler på ivaretar interessene dine. 

To personer som samarbeider om å holde opp en lyspære

Trenger du hjelp med å lage en fremtidsfullmakt? 

Du kan lage en fremtidsfullmakt selv, eller ved å bruke en mal. Mange ønsker imidlertid å forsikre seg om at fullmakten er skreddersydd deres ønsker og behov. Ved å få hjelp til å lage fullmakten, kan du forsikre deg om at alle nødvendige elementer kommer med.  

Din Framtidsfullmakt har ekspertise på området, og bistår deg med å lage en tydelig og god fullmakt. Husk at fullmakten må opprettes mens du enda er ved sans og samling. Det er med andre ord ikke noen grunn til å utsette det!