Fremtidsfullmakt og arv
Mange har spørsmål knyttet til fremtidsfullmakt og arv. Vil det for eksempel være mulig å dele ut forskudd på arv gjennom fullmakten? Eller må arven vente til fullmaktsgiver en dag går bort?
Her finner du nyttig informasjon om fremtidsfullmakt og arv!
Kan man dele ut arv i fremtidsfullmakt?
Ja! Med fremtidsfullmakten kan fullmaktsgiver bestemme hvem som skal ivareta hens interesser ved sinnssvekkende sykdom som demens. Dette gjelder også økonomiske interesser, inkludert fordeling av arveforskudd.
Fullmektigen, altså personen som gis fullmakt, vil dermed kunne dele ut arv så fremt dette fremgår av fullmakten. Nettopp dette avhenger fullt og holdent av hva du som fullmaktsgiver har ønsket.
Kan fullmektig tildeles arv?
Ja, også fullmektig kan være blant arvingene som mottar arv på forskudd gjennom fremtidsfullmakten. Dette forutsetter imidlertid at fullmakten presiserer at fullmektigen har rett på å dele ut arv – også til seg selv.
Når man oppretter fremtidsfullmakten, er det derfor viktig å tenke over detaljer som dette. Bruk gjerne litt tid på å planlegge innholdet før du setter i gang.
Hva skjer med fremtidsfullmakten ved dødsfall?
Dersom fullmaktsgiver dør, vil fremtidsfullmakten ikke lenger gjøre seg gjeldende. I så fall vil arv fordeles i henhold til testament eller arvelovens regler.
Man kan også oppleve at fullmektig dør før fullmaktsgiver. Av den grunn kan det være lurt å oppgi en reservefullmektig i fullmakten. Reservefullmektigen vil overta rollen som fullmektig når opprinnelige fullmektig går bort.
Hva er viktig å ha med i en fremtidsfullmakt?
Foruten informasjon om eventuelt forskudd på arv, bør fullmakten også presisere øvrige økonomiske og personlige ønsker. Kanskje ønsker du som fullmaktsgiver at fullmektig skal kunne betale regninger, selge boligen eller sende inn skattemeldinger for deg?
I tillegg til dette, er det viktig å sørge for at fremtidsfullmakten er laget i henhold til formkravene. Den skal for eksempel være skriftlig, og må signeres av deg og to uavhengige vitner.
Regler for valg av fremtidsfullmakt-vitner
At vitnene du velger er upartiske, er helt sentralt. Dette betyr kort forklart at vitnene ikke skal ha noen egeninteresse av at du oppretter fullmakten.
Om et av vitnene du vurderer skal kunne motta forskudd på arv, bør ikke vedkommende brukes som vitne. Finn istedenfor vitner som er upartiske, enten det er venner, kolleger, naboer eller andre. Vitnene kan også være noen du ikke kjenner, men du må godta dem.
Ellers må du også passe på at begge vitner er minimum 18 år gamle, og at de ikke har verge selv. De må altså være myndige. Vitnene skal for øvrig være til stede når du signerer fremtidsfullmakten.
Motta hjelp med din fremtidsfullmakt
Enten du ønsker en fremtidsfullmakt som gir rett til forskudd på arv eller ikke, bistår vi deg trygt gjennom prosessen. Din Framtidsfullmakt har bred erfaring med opprettelse av fullmakter, og gjør jobben for deg.
Fortell oss hvilke ønsker og krav du vil inkludere, og la oss skreddersy en fullmakt som er klar til signering. Når du mottar fullmakten, trenger du bare å lese gjennom den før du og vitnene underskriver den. Og vips – så har du en gyldig fremtidsfullmakt!