Fremtidsfullmakt eller verge fra Fylkesmannen?
En fremtidsfullmakt er et alternativ til at Fylkesmannen utnevner en verge for deg. Dette er aktuelt dersom du rammes av sykdom som gjør at du ikke kan ivareta deg selv. Har du ikke en fullmakt, er det Fylkesmannen som bestemmer hvem som skal ivareta interessene dine.
Hva er egentlig best? Bør du opprette en fremtidsfullmakt? Her finner du svar!
Verge gjennom Statsforvalteren – eller fremtidsfullmakt?
Rammes du av demens eller annen sykdom som svekker evnen til å ta vare på deg selv, er du avhengig av hjelp. Noen må for eksempel betale regningene dine for deg, sende inn skattemelding og utføre andre viktige oppgaver.
I tilfeller som dette er det vanlig at Statsforvalteren – tidligere kjent som Fylkesmannen – utnevner en økonomisk verge for deg. Hvem denne vergen blir, avhenger av Statsforvalterens vurdering av egnethet. Det kan bli ektefellen eller andre som står deg nærme, men det er ingen garanti for dette.
Om du ønsker å være sikker på at noen du stoler på ivaretar interessene dine, bør du vurdere en fremtidsfullmakt. Denne fullmakten må opprettes mens du enda er ved sans og samling. Den vil først tre i kraft dersom din evne til å ivareta deg selv svekkes.
Når du først har blitt dement eller rammet av annen evnesvekkende sykdom, er det for sent å lage en fremtidsfullmakt. Unngå derfor å utsette dette om du har ønsker for hvem som skal ta vare på deg.
Skal fremtidsfullmakten sendes til Fylkesmannen?
Ja, men først når fullmaktsgiver eventuelt rammes av sykdom omfattet av fullmakten. Foruten dette, er det ingen registreringsordning eller lignende som innebærer at fremtidsfullmakten må sendes inn før den trer i kraft.
Når Fylkesmannen mottar din fremtidsfullmakt, vil det komme tydelig frem at det ikke skal utnevnes en verge for deg. Du har nemlig allerede bestemt hvem som skal ivareta dine interesser.
Tilbyr Fylkesmannen skjema for fremtidsfullmakt?
På nettsiden til Fylkesmannen kan du finne et eksempel på en fremtidsfullmakt. Dette er imidlertid ingen mal for utfylling. Du kan imidlertid finne skjemaer som kan fylles ut på diverse nettsteder.
Vær imidlertid obs på valg av eventuell mal. Det er ikke sikkert at malen du finner er relevant for deg og dine ønsker. Er du uheldig, oppfyller den heller ikke alle formkravene. Det er viktig at alle formkrav innfris for at fremtidsfullmakten skal kjennes gyldig!
Det er også viktig å huske på at det finnes ulike typer fremtidsfullmakter. Har du kanskje en ektefelle, og ønsker en felles fullmakt? Da bør dere opprette en fremtidsfullmakt for ektepar, som er en gjensidig fullmakt som gjelder begge veier.
Trenger du hjelp med opprettelse av fremtidsfullmakt?
Med en fremtidsfullmakt slipper du at Fylkesmannen utpeker en verge for deg om du rammes av sykdom. Det å selv kunne bestemme hvem som skal ivareta ens interesser, er av stor verdi for mange.
Din Framtidsfullmakt hjelper deg med å trygge egen fremtid. Vi oppretter en ryddig og skreddersydd fullmakt for deg, og sørger for at alle dine ønsker tas med. Det eneste du (og vitnene) trenger å gjøre, er å lese gjennom og skrive under.