Framtidsfullmakt ved demens 

Det å ha en framtidsfullmakt om man får demens, kan by på ekstra trygghet for både en selv og pårørende. Men hva innebærer egentlig en fullmakt som dette, og når kan man opprette den?  

Her ser vi nærmere på bruk av framtidsfullmakt ved demens! 

Demens er en god grunn til å ha en framtidsfullmakt 

En framtidsfullmakt lar deg gi fullmakt til en person du stoler på. Kort fortalt gir du fullmektigen rett til å ivareta økonomiske og/eller personlige interesser på dine vegne om du skulle rammes av sykdom som medfører at du ikke klarer deg selv.  

Ifølge vergemålslovens § 78, kan fullmakten tre i kraft på grunn av sinnslidelse som demens eller ved alvorlig svekket helbred. Når du ikke lenger klarer å betale regninger eller andre grunnleggende oppgaver, vil fullmektigen ta hånd om dette for deg.  

Om man ikke har en framtidsfullmakt, er det Fylkesmannen som oppnevner en verge for en. Det er ikke noen garanti for at dette blir personen du stoler mest på. Av den grunn er en framtidsfullmakt veldig verdifull å ha! 

Hvordan bli verge for dement mor eller far? 

For å bli verge for en dement mor eller far, kan en selv, pasientens lege eller nærstående søke om vergemål hos Statsforvalteren. Men husk, det er til syvende og siste Statsforvalteren som avgjør hvem som blir vergen – med mindre det finnes en framtidsfullmakt.  

Dersom mor eller far har presisert i en framtidsfullmakt at de ønsker at du skal ivareta dem, er du sikret å få vergerollen. I artikkelen «Hvordan bli verge?» finner du flere gode råd. 

Kan man skrive fremtidsfullmakt når man er dement? 

Nei, en fremtidsfullmakt må opprettes mens man enda er ved sans og samling. Dette er viktig for at man skal kunne vite at det er fullmaktsgivers faktiske ønsker som formidles i fullmakten. En person med demens kan ha blitt manipulert til å utnevne noen som verge. 

Det er med andre ord viktig å planlegge for egen fremtid mens man enda er frisk og oppegående. Venter du for lenge, kan det fort være for sent. 

Hvordan aktivere en fremtidsfullmakt? 

En fremtidsfullmakt blir aktivert når fullmektigen rammes av en diagnose i henhold til vergemålslovens § 78. Det betyr at hvis fullmektigen får en sykdom som svekker hans eller hennes evne til å ivareta seg selv, vil fullmakten gjøre seg gjeldende. 

Det kan for eksempel være snakk om demens. Dersom fullmektigen holder seg frisk og oppegående, vil heller ikke fullmakten tre i kraft.  

Bekymrer du deg for demens? Opprett en framtidsfullmakt! 

Demens er en sykdom som i utgangspunktet kan ramme hvem som helst. Man vet ikke hva fremtiden vil bringe. Av den grunn er det smart å opprette en framtidsfullmakt mens man enda har muligheten til det. Men hvordan gjør man det, egentlig?  

Det er viktig å forsikre seg om at alle formkrav ivaretas. Samtidig skal fremtidsfullmakten være presis og oversiktlig. Hvis ikke risikerer man at den ikke blir gyldig. Mange ønsker derfor hjelp med å opprette fullmakten – slik at de er på den sikre siden.  

Din Framtidsfullmakt bistår deg gjennom prosessen, fra A til Å!