Framtidsfullmakt: Underskrift må med!
Har du planer om å opprette en framtidsfullmakt? Underskrift er da like viktig som øvrig innhold i dokumentet! Dersom fullmakten ikke innfrir alle formkravene, vil den nemlig ikke være gyldig. Så, hvem må egentlig signere dokumentet for at alt skal være på stell?
Her ser vi nærmere på underskrifter i framtidsfullmakter.
Hvem skal signere en fremtidsfullmakt?
Det holder ikke bare med din egen underskrift når du skal opprette en framtidsfullmakt. Foruten deg (som fullmaktsgiver), er det også krav om signatur fra to vitner. Om vitnenes underskrift uteblir, vil ikke fullmakten ha noen juridisk virkning.
For øvrig er det ikke noe krav om at fullmektigen sin underskrift er inkludert i dokumentet. Fullmektigen er personen du gir fullmakt til.
Hvem kan signere som vitne på en fremtidsfullmakt?
Vitners underskrift på en framtidsfullmakt er avgjørende. Husk imidlertid på at ikke hvem som helst kan fungere som vitner. For det første må du som fullmaktsgiver ha godkjent vitnene.
Samtidig er det krav om at begge vitnene har fylt 18 år og er myndige. Det vil blant annet si at de ikke kan være under vergemål selv. Vitnene må også være innforståtte med betydningen av hva de signerer på.
Et annet viktig poeng, er at man ikke skal velge vitner som har egeninteresse i at du lager en fremtidsfullmakt. Sier for eksempel fullmakten at ett eller begge vitner skal motta forskudd på arv, anses de som inhabile.
Hva skal til for at en fremtidsfullmakt er gyldig?
Det er ikke bare underskrift som trengs for at en framtidsfullmakt skal være gyldig. De samme formkravene som gjelder ved opprettelse av et testamente, gjelder også her. Med andre ord stilles følgende krav:
- Fullmakten må være skriftlig
- Du og vitnene må være ved sans og samling når fullmakten opprettes
- Alle tre er til stede ved signering
- Underskrift fra både fullmaktsgiver og vitner
- Vitnene skal være fylt 18 år, myndige og habile
I tillegg til dette, er det lurt å forsikre seg om at fullmakten er oversiktlig og ikke kan misforstås. Er ikke formuleringsevnen helt på topp, kan det kanskje være lurt å få skrivehjelp.
Skal en fremtidsfullmakt tinglyses?
Nei, det er ikke nødvendig at en fremtidsfullmakt blir tinglyst. Det er nok at to vitner signerer den for at den skal regnes som juridisk gyldig. Dette bidrar til at det er forholdsvis enkelt å opprette en fullmakt som sikrer ens interesser i fremtiden.
Det samme gjelder for øvrig for testamenter. Disse trenger ikke tinglysing, men man kan deponere dokumentet hos tingretten om ønskelig.
Motta hjelp med framtidsfullmakten din!
Skal du opprette en framtidsfullmakt, men er usikker på hva den skal inneholde og hvordan den skal se ut? Din Framtidsfullmakt er da redningen! Vi oppretter en fullmakt i henhold til dine krav og ønsker. Det eneste du trenger å gjøre, er å sikre at alle nødvendige underskrifter føres på.
Med din og vitners underskrift på framtidsfullmakten, vil den bli juridisk gyldig. På den måten kan du få én bekymring mindre i hverdagen. Fremtiden din er i dine hender!