Forskudd på arv og dokumentavgift 

Mange har spørsmål om forskudd på arv og dokumentavgift. Sistnevnte er en avgift man betaler ved tinglysing av dokumenter i forbindelse med overføring av eiendomshjemler. Avgiften er på 2,5 % av salgsverdien. Kan man egentlig unngå denne kostnaden? 

Her er alt du trenger å vite om dokumentavgift ved forskudd på arv! 

Er det dokumentavgift på arv av eiendom? 

Generelt sett trenger ikke arvinger å betale dokumentavgift, forutsatt at eiendommen mottas i forbindelse med et endelig arveoppgjør. For arvinger som har krav på eiendom etter arvelovens regler, gis det fullstendig eller delvis fritak fra dokumentavgift. 

Er det snakk om testamentsarvinger, må disse betale dokumentavgift dersom de arver en eiendom. Unntaket er dersom eiendommen overføres videre samme dag. PS! Testamentarvinger er noen som har mottatt arv via testament og ikke pliktdelsarv. 

Forskudd på arv av eiendom utløser dokumentavgift 

Dersom du gir noen forskudd på arv i form av en eiendom, vil dette i henhold til dokumentavgiftsreglene bli regnet som en gave. Av den grunn vil mottaker måtte betale dokumentavgift, selv om det i prinsippet er snakk om arv. 

Så lenge du lever idet mottaker mottar hytten, vil altså dokumentavgiften på 2,5 % måtte betales. Dette er viktig å ha i bakhodet, enten du vil gi en hytte eller bolig som arveforskudd. 

Hvordan unngå dokumentavgift ved arv? 

Så lenge eiendommen fordeles til lovbestemte livsarvinger i etterkant av arvelaters død, vil det ikke betales noen dokumentavgift. Er det snakk om eiendom som blir testamentert bort, kan mottaker unngå arveavgift ved å umiddelbart overføre eiendommen videre. 

Man bør for øvrig unngå forskudd på arv om man vil unngå dokumentavgift. Gir du bort eiendommen mens du lever, vil dokumentavgiften automatisk gjelde. 

Planlegg forskudd på arv med fremtidsfullmakt 

Selv om forskudd på arv kan utløse krav om dokumentavgift, kan det være praktisk å fordele arven mens man enda lever. Kanskje bruker du ikke hytten selv lenger, og tror barna kan ha nytte av den?   

Og dersom du selv er flittig bruker av hytten i dag, er du det ikke nødvendigvis om noen år. Det kan være lurt å tenke frem i tid, og gjøre visse grep allerede nå. Sykdommer som demens kan ramme oss alle. Dette kan føre til at man ikke lenger klarer å håndtere det økonomiske. Ja, som det å dele ut arv på forskudd.  

Av den grunn er det smart å lage en fremtidsfullmakt. Med denne kan du bestemme hvem som skal håndtere økonomien din om du ikke er i stand til dette selv. Du kan også gi fullmektigen mulighet til å dele ut arv på forskudd på dine vegne.  

Uten en fremtidsfullmakt, vil Statsforvalteren utpeke en økonomisk verge. I så fall er det lite sannsynlig at noen arv deles ut før du går bort. 

Motta hjelp med å skrive fullmakt 

Vil du gjerne ha en fremtidsfullmakt, men er usikker på hvordan du lager en? Fullmakten må være tydelig og oversiktlig, og skal samtidig oppfylle visse formkrav. Din Framtidsfullmakt bistår deg gjerne, og lager fullmakten for deg!  

Ta kontakt med oss, og forklar oss dine ønsker. Vi vil deretter lage en fremtidsfullmakt som oppfyller alle krav.