Forskudd på arv i uskiftet bo
Ønsker du å gi et forskudd på arv til én eller flere arvinger, men sitter i uskiftet bo? I så fall lurer du kanskje på hvilke regler som gjelder. Kort fortalt har du mulighet til å dele ut arv før det endelige arveoppgjøret, men det finnes visse fallgruver.
Her er en oversikt!
Hva er et uskiftet bo?
Et uskiftet bo – også kalt uskifte – viser til at en gjenlevende ektefelle har tillatelse til å disponere eiendom/eiendeler etterlatt av ektefellen, uten å ha arvet dette.
Majoriteten av ektefeller har det vi kaller felleseie. Dør én av partene, vil dette felleseiet opphøre. I prinsippet skal da felleseiet bli delt opp, slik at gjenlevende ektefelle sitter igjen med sin del av eiendom/eiendeler. Arvingene etter den døde ektefellen får sin andel.
Dette vil imidlertid kunne medføre en betydelig økonomisk belastning for gjenlevende ektefelle. Derfor finnes det regler for uskifte – altså rett på overtakelse av felleseiet i form av uskiftet bo.
Merk at retten til uskifte ikke gjelder for avdøde ektefelles eventuelle særeie. Unntaket er dersom det gjennom ektepakt har blitt bestemt at også dette skal stå i uskifte. Øvrige arvinger eventuelt gå med på en slik ordning, frivillig.
Hva sier arveloven om forskudd på arv?
Dersom du sitter i uskiftet bo, kan du dele ut forskudd på arv. Dette forutsetter at samtlige arvinger mottar et likt forskudd på arven. Eventuelt må de andre arvingene gi sitt samtykke til at du kun deler ut forskudd på arv til noen arvinger. Dette fremkommer av arvelovens § 24.
Husk at også gaver kan rammes av begrensninger. Du kan som hovedregel kun dele ut gaver av uskiftet formue som ikke er i misforhold til resterende uskiftet formue.
Gave eller forskudd på arv?
Mange er usikre på hva som er best av å gi gaver eller forskudd på arv i uskiftet bo. Kort fortalt er forskudd på arv verdier som skal trekkes fra ved det endelige arveoppgjøret. Er det derimot snakk om gaver, skal ikke verdien nødvendigvis trekkes fra.
Man kan derimot velge at gaver skal trekkes fra i arveoppgjøret, hvis mottakeren samtykker til dette. Med andre ord kan gavemottaker godta at gaven skal gis som forskudd på arv. Husk at det å gi gaver til én arving fort kan føre til uenighet blant resten ved arveoppgjøret.
Skjema for forskudd på arv
Tidligere måtte arvinger som mottok forskudd på arv sende inn en gave- eller arvemelding til Skatteetaten. Dette er ikke lenger nødvendig. Likevel kan det være smart å dokumentere at man gir bort forskudd på arv eller gaver.
Husk at forskudd på arv skal avkortes i det endelige arveoppgjøret. Dersom man har dokumentasjon, kan man redusere risikoen for at uenighet oppstår.
Det finnes også skjemaer for andre viktige dokumenter man kan ha bruk for. Ja, som for eksempel fremtidsfullmakter. Kanskje du ønsker å bestemme hvem som skal ivareta interessene dine om du rammes av demens eller andre sykdommer? I en fremtidsfullmakt kan du også gi noen fullmakt til å dele ut forskudd på arv på dine vegne.
Motta hjelp med din fremtidsfullmakt
Skal du lage en fremtidsfullmakt, men er usikker på hvordan? Din Framtidsfullmakt hjelper deg gjerne! Vi har bred erfaring med fullmakter, og lager en fullmakt tilpasset deg og dine ønsker for fremtiden.
Ta kontakt for hjelp, og få én bekymring mindre!