Forskudd på arv gjennom avtale
Det å avtale at noe er forskudd på arv er viktig såfremt det ikke er snakk om en gave. Foreligger det ingen avtale, risikerer du at det oppstår krangling og uenighet mellom arvingene under det endelige arveoppgjøret.
I dette innlegget ser vi nærmere på avtaler om forskudd på arv.
Skriftlig avtale ved forskudd på arv
Dersom man gir et barn eller andre arvinger en gave, er det ingen selvfølge at dette fører til avkortning i arven. Er ikke gaven ment som nettopp en gave, men som arv, bør det foreligge en skriftlig avtale. Denne bør også gjøres kjent for øvrige arvinger.
Idet mottaker får arveforskuddet, skal vedkommende også informeres om at det gis som forskudd på arv. Uten dokumentasjon, kan imidlertid ingen bekrefte at gaven var ment å avkortes under arveoppgjøret.
Sørg derfor for å opprette et skriftlig dokument der det presiseres at gavebeløp X var ment som forskudd på arv til NN.
Dokumentasjon på at du ønsker å gi forskudd på arv
En avtale om forskudd på arv kan også være i form av en fremtidsfullmakt. Her kan du avtale at verdiene dine skal deles ut som arveforskudd dersom du for eksempel rammes av demens.
Dersom du blir syk eller skadet og ikke lenger kan håndtere egne interesser, vil normalt sett Fylkesmannen tildele deg en økonomisk verge. I slike tilfeller er det vanskelig å gi arvingene forskudd på arv, siden man ikke kan bevise dette var noe du ville ha ønsket.
Med en fremtidsfullmakt kan du imidlertid sørge for at verdiene dine fordeles før din død. Fullmakten skrives nemlig mens man enda er oppegående, og trer først i kraft dersom man mot formodning skulle bli syk.
I en fremtidsfullmakt kan du dessuten gi fullmektig fullmakt til å håndtere betaling av regninger og andre økonomiske gjøremål. Forskudd på arv gjennom en avtale som dette kan være fin å ha. Er du innlagt på sykehjem, har du kanskje ikke bruk for huset eller pengene dine likevel.
Hvordan lage avtale om forskudd på arv?
Dersom du gir en arving forskudd på arv, er det først og fremst viktig å sørge for at avtalen er skriftlig. I avtalen bør du presisere beløp, hvem som har mottatt arven og når. Sistnevnte kan være viktig å få med grunnet indeksregulering. Du må også signere dokumentet.
Eller er det kanskje snakk om å lage en avtale om at noen kan dele ut forskudd på arv på dine vegne i fremtiden? I så fall trenger du å lage en fremtidsfullmakt. Denne skal også være skriftlig, og må inneholde informasjon om hvem som gis fullmakt. Inkluder også informasjon om hva fullmakten gjelder, og når den trer i kraft.
Til slutt er det viktig å huske på at en fremtidsfullmakt alltid må signeres av deg og to vitner. Hvis ikke, vil ikke fullmakten være gyldig.
Motta hjelp med din fremtidsfullmakt
Ønsker du å skrive en avtale (fullmakt) som gir noen rett til å dele ut forskudd på arv om du rammes av sykdom? Hvis du er usikker på hvordan, kan Din Framtidsfullmakt hjelpe deg.
Kontakt oss i dag, og få tilsendt en ferdig fullmakt basert på dine ønsker!