Forskudd på arv fra hytte 

Det å gi forskudd på arv i form av en hytte er nokså vanlig i Norge. Svært mange eier sin egen hytte, og ofte er det ønskelig at ett av barna skal overta denne. Men hvilke regler gjelder egentlig, og hvordan skal du gå frem? 

Her er de viktigste punktene! 

Arv av hytte 

I arveloven finnes det begrensninger for hvordan arven kan fordeles. Har du barn, regnes disse som dine pliktdelsarvinger. Har et barn gått bort, vil deres eventuelle barn være pliktdelsarvingene dine. Uansett – pliktdelsarven utgjør 2/3 av den samlede formuen.  

Har du for eksempel to barn, skal de to tredjedelene fordeles 50/50 mellom disse. Øvrige verdier som er igjen i boet, kan fordeles slik du selv ønsker.   

Uansett – arv av hytte er en mulighet. Så lenge verdien på denne ikke overstiger 50 % av pliktdelsarven, kan for eksempel ett av de to barna arve hytten. Dersom du har spesielle ønsker for hvem av arvingene som skal ta over hytten, kan du bestemme dette i et testament.  

Du kan også gi forskudd på arv fra en hytte. Dette kan for eksempel gjøres ved å la ett av barna ta over hytten mens du enda lever. Verdien av hytten skal da avkortes i det endelige arveoppgjøret. Du kan også selge hytten, og fordele gevinsten likt mellom arvingene som et arveforskudd. 

Gammelt ektepar danser.

Forskudd på arv av hytte til søsken 

Dersom du har flere barn, ønsker du kanskje at én av dem skal arve hytten. For å forsikre deg om at hytten tilfaller vedkommende, kan du velge å gi forskudd på arv av hytten til ham eller henne. 

Ønsker flere av barna å arve hytten, kan du eventuelt sørge for at de arver en lik andel av den. Et annet alternativ er å selge hytten og fordele pengene likt mellom arvingene.  

Overføre hytte til barn med bruksrett? 

Det finnes også en annen løsning når søsken skal arve hytten. Ett av barna kan nemlig arve hytten, samtidig som søsken får bruksrett. Husk at delt bruksrett på hytten kan påvirke dens verdi.  

Du kan også bestemme hvem som skal arve hytten før du dør, og samtidig beholde bruksrett til eiendommen selv.  

Gammelt ektepar.

Hva koster det å overføre hytte til barn? 

Dersom det er snakk om forskudd på arv i form av en hytte, må barnet betale dokumentavgift i forbindelse med overføringen. Avgiften utgjør 2,5 % av markedsverdien til hytten, noe som kan utgjøre en del penger.  

Skulle hytten derimot overføres først i det endelige arveoppgjøret, unngår man avgiften. Ved arv overdras nemlig eiendomshjemler uten dokumentavgift. 

Gavebrev ved forskudd på arv 

Dersom du gir hytten som en gave til et av barna mens du lever, er det viktig å fylle ut et gavebrev om verdien skal avkortes i arveoppgjøret. En gave vil kun bli ansett som arveforskudd hvis gavemottaker gjøres kjent med dette idet gaven gis. 

Det vil uansett være ryddig å presisere hvorvidt hytten er en gave eller et forskudd på arv. Hvis ikke kan det fort oppstå uenigheter. 

Forskudd på arv av hytte i fremtidsfullmakt 

For mange er det å gi forskudd på arv av hytte eller andre verdier fortsatt et stykke frem i tid. Men hva skjer egentlig dersom du blir så syk at du ikke lenger har mulighet til å forvalte egen økonomi? Jo, du vil få en økonomisk verge utpekt av Fylkesmannen.  

Skulle dette skje, vil barna dine sannsynligvis ikke motta arven før du dør. Dette kan være synd, om du likevel må bo på sykehjem eller ikke lenger har bruk for verdiene dine.  

Med en fremtidsfullmakt kan du allerede nå bestemme hvem som skal få fullmakt til å håndtere økonomien din. Vedkommende kan utføre økonomiske handlinger på dine vegne om du ikke klarer dette selv i fremtiden. Ja, som å gi forskudd på arv. 

Gammel mann i rullestol og sønnen hans.

Vi lager din fremtidsfullmakt! 

Gjennom Din Framtidsfullmakt kan du få hjelp til å lage en fremtidsfullmakt i henhold til ønskene dine. På den måten kan du føle deg trygg på at fullmakten blir juridisk gyldig og oversiktlig.  

Kontakt oss gjerne hvis du lurer på noe!