Formkrav for framtidsfullmakt
Det er viktig å oppfylle alle formkrav når du oppretter en framtidsfullmakt. Dersom de strenge formkravene ikke oppfylles, vil nemlig ikke fullmakten være juridisk gyldig. Heldigvis er det ikke mye som skal til for å komme i mål!
Her er en oversikt!
Først og fremst: Hva er formkrav?
Formkrav er kort fortalt ulike betingelser som må oppfylles for at en kontrakt eller avtale skal kjennes juridisk gyldig. Nesten uansett hvilken type rettslig dokument det er snakk om, vil det være noen formkrav som må være til stede.
Om man ikke oppfyller formkravene, risikerer man at avtalen ikke regnes som gyldig. Eller rettere sagt: Den vil ikke ha noen rettslig virkning.
Hvilke formkrav stilles for framtidsfullmakter?
Når du oppretter en framtidsfullmakt, finnes det en rekke formkrav å ta hensyn til. Siden dette er et viktig dokument som kan ha betydning for fremtiden din, er det viktig å holde tunga rett i munnen.
Selv om kravene er strenge, betyr det ikke at de nødvendigvis er vanskelige å innfri. Her er en oversikt over alle formkrav som gjelder for en framtidsfullmakt:
- Den skal være skriftlig
- Underskrift fra fullmaktsgiver
- To vitner må være til stede når fullmaktsgiver signerer. Vitnene må være…
- Minst 18 år
- Myndige (ikke underlagt vergemål)
- Inhabile
- Godkjent av fullmaktsgiver
- Vitnene skal signere fullmakten, og bekrefte at de har forstått hva den innebærer og at fullmaktsgiver opprettet den av egen fri vilje
- Fødselsdatoer og adresser til vitnene bør inkluderes
- Det skal komme frem at framtidsfullmakten har en fremtidsvirkning, og at den først trer i kraft når fullmaktsgiver havner i en viss tilstand. Dette beskrives i vergemålslovens § 78.
- Dato bør inkluderes
Hva bør være med i en fremtidsfullmakt?
Det er i stor grad opp til fullmaktsgiver selv å bestemme hva en framtidsfullmakt skal inneholde. Du kan for eksempel bestemme at den skal omfatte personlige og/eller økonomiske forhold.
Framtidsfullmakten kan dessuten begrenses, slik at den kun omfatter spesifikke disposisjoner. Det kan blant annet være snakk om eiendomssalg eller fordeling av arveforskudd. Ja, eller betaling av regninger eller innkjøp av personlig utstyr til deg som fullmaktsgiver.
Det er uansett viktig å spesifisere hva fullmakten gjelder. Husk at fullmektigen kun har juridisk rett til å utføre de oppgavene du opplyser om.
Er et fremtidsfullmakt-skjema gratis hos DNB og andre banker?
Du kan finne skjema for framtidsfullmakt hos enkelte banker. Maler tilbys på en rekke nettsider, men de er ikke nødvendigvis gratis. Uansett kan en mal være nyttig, siden du slipper å tenke for mye på oppsett og struktur.
I malen trenger du stort sett bare å fylle inn de tomme feltene, eventuelt krysse av boksene som gjelder for deg.
En fremtidsfullmakt-mal er ikke alltid nok
Dersom du velger å benytte et skjema eller en mal for en framtidsfullmakt, bør du forsikre deg om at den er tilpasset deg. Enkelte maler kan være veldig generelle, og vil derfor ikke inkludere informasjonen du ønsker å ha med.
Det er dessuten viktig å forsikre seg om at skjemaet oppfyller alle formkrav for en framtidsfullmakt. Har den for eksempel underskrift-rubrikker for vitner og fullmaktsgiver?
Motta hjelp med framtidsfullmakten din
Ofte vil det være mer gunstig å opprette en fullmakt fra bunnen av. Da kan du forsikre deg om at alle formkrav for en framtidsfullmakt innfris. Er du usikker på hva dokumentet bør inneholde eller hvordan man skal formulere seg? Da finnes det hjelp å få.
Din Framtidsfullmakt oppretter gjerne fullmakten for deg!