Forebygge demens
Demens er en hjernesykdom som kommer snikende på deg bakfra. Symptomer på demens er gjerne ting som folk flest blåser bort som vanlige tegn på at man er i ferd med å bli eldre. For det å bli eldre er jo helt naturlig, men det er faktisk ikke alltid det som er tilfellet.
Dette er en sykdom det har blitt forsket mye på de siste årene. Folk ønsker å skaffe seg mer kunnskap om sykdommen, og det er flere grunner til at det er slik. Noen er sykepleiere, andre er pårørende til en som akkurat har fått diagnosen, og noen kanskje kjenner på noe av det selv.
Når man først har fått diagnosen, så er det vanlig å tenke at det er lite man kan gjøre for å stoppe utviklingen. Dessverre er det litt sannhet i det, for man kan ikke stoppe utviklingen, men det er mulig å bremse den. Det er faktisk ganske mye du kan gjøre for å forebygge sykdommen.
Denne artikkelen handler om det å forebygge demens. Nedenfor vil vi gi deg noen tips til hvordan du skal gå frem for å gjøre dette.
1) Skaff deg kunnskap om sykdommen
Dette er et punkt som er aktuelt uansett hvem du er. Enten du er sykepleierstudent med et ønske om å spesifisere deg på sykdommer som oftest rammer eldre mennesker eller du undrer deg over hvorfor bestefaren din stadig har vanskeligheter for å uttale navnet ditt, så er kunnskap gull verdt.
Kunnskap om sykdommen vil bidra til å fjerne stigmaet som følger med den. For inntil noen år siden var dette en gruppe sykdommer folk flest visste veldig lite om. Kunnskap vil ikke bare gjøre deg bedre rustet for å håndtere den, men det kan også få den til å virke mindre skremmende.
2) Ta vare på deg selv
Noe av det viktigste du kan gjøre for å forebygge demens, er å ta vare på deg selv. Menneskekroppen er et system som er sammensatt av forskjellige deler som fungerer på forskjellige måter. Likevel er det slik at alt du foretar deg påvirker hjernen i større eller mindre grad.
Det er mye mennesker gjør i relativt ung alder, uten å tenke over eller bry seg om at det faktisk kan øke risikoen for forskjellige sykdommer på et senere tidspunkt i livet.
Ikke sett deg selv i situasjoner som kan skade deg på en eller annen måte. I stedet bør du være opptatt av å behandle deg selv med varsomhet. Pass på hørselen, stump røyken, unngå andre avhengighetsskapende midler og ta generelt god vare på kroppen du har fått utdelt.
3) Vær fysisk aktiv
Forskning viser at det å være fysisk aktiv reduserer sjansen for å utvikle demens.
Generelt sett blir folk rådet til å sette av 30 minutter til fysisk aktivitet hver eneste gang. Dersom du vil forebygge demens, så er dette et godt råd som du absolutt bør vurdere å følge.
Dersom du skulle være så uheldig å utvikle demens, så vil den fysiske aktiviteten gjøre kroppen bedre rustet til å håndtere sykdommen. Dette er også noe som vil ha en positiv effekt på humør, mental helse og andre aspekter i livet.
4) Ha gode mennesker rundt deg
Enten du har lyst til å forebygge demens eller har fått diagnosen, så er det viktig å ha gode mennesker rundt seg. Mennesker som er omgitt av kjærlighet trives bedre, og det sjansen for å utvikle sykdommer som kan føre til demens er mindre.
5) Ikke vær redd for å be om hjelp
Det er vanlig å dra paralleller mellom ensomhet og depresjon. For noen kan nettopp ensomhet være en utløsende faktor for depresjon, men dette er naturligvis noe som varierer i aller høyeste grad.
Folk som ikke trives med seg selv har større sjanse for å utvikle livsstilssykdommer på et senere tidspunkt i livet.
Så om du føler deg trist, bør du ikke stenge deg inne på soverommet for å være alene med tankene dine. I stedet bør du gjøre ditt fremtidige jeg en tjeneste og be om hjelp. Det er ingenting å skamme seg over, og det kan faktisk være med å forebygge demens!