Arv av hytte 

I dag finnes det omkring 600 000 hytteeiere i Norge. Arv av hytte er derfor noe mange har spørsmål rundt. For hvordan går man egentlig frem? Kan ett av barna arve hytten, eller bør den selges slik at pengene fordeles likt? Dette er kanskje bare noe av det du lurer på.  

Her ser vi nærmere på arv av hytte! 

Hytte som arv etter foreldre 

Etter at den nye arveloven tredde i kraft i 2021, kunne hytteeiere testamentere bort bestemte gjenstander til gitte personer. Dette kan for eksempel være en hytte. Foreldre som har et ønske om hvem som skal arve hvilke verdier, bør derfor skrive dette i et testament.  

Kanskje har ett av barna større interesse for hytten enn resten? Eller viser god kunnskap om vedlikehold av eiendommen? Noen ganger kan ett av barna ha bidratt med oppussing og lignende, og da føles det kanskje naturlig at hytten tilfaller han/henne.  

Det som er viktig å merke seg, er at innsats ikke nødvendigvis fører til mer arv. Noen barn har kanskje inntrykk av at de skal arve hytten, uten at dette faktisk stemmer. Skriver imidlertid foreldrene at barnet skal arve hytten i et testament, tilfaller hytten vedkommende.  

Den som arver hytten kan kompensere sine søsken med et beløp som tilsvarer verdien på hytten.  

Kan man overføre en hytte til ett av barna? 

Ja. De fleste foreldre ønsker at alle barna skal arve like store verdier. Ifølge arveloven er 2/3 av verdiene du etterlater deg pliktdelsarv som skal tilfalle livsarvingene. Den siste 1/3 av arven kan du testamentere bort slik du ønsker.  

La oss si at hytten din utgjør 1/3 av verdiene dine. I teorien kan du da testamentere bort hytten til ett av barna. Men dette vil ofte oppleves urettferdig av de andre barna – naturlig nok.  

Hytten kan også tilfalle alle barna. Husk imidlertid på at deling kan kreve mye raushet og logistikk arvingene imellom. Hvem skal ha hytten påske, jul og andre høytider? Eventuelt kan hytten selges, slik at verdien kan fordeles likt mellom barna. 

Verdivurdering av hytte ved arv 

Dersom du vurderer å la ett av barna arve hytten, er det viktig å få en verdivurdering av eiendommen. Dette er nødvendig for å kunne vite hva den er verdt. Først når du vet dette, kan du forsøke å få til en rettferdig fordeling av arv til etterkommerne. 

Det å få en verdivurdering er forholdsvis enkelt: Kontakt en eiendomsmegler, og få deres vurdering av hyttens markedsverdi. 

Er det skatt på arvet hytte? 

I dag er det ingen arveavgift på arv, enten det er snakk om penger, bil, båt, hytte eller fast bolig. Derfor kan man etterlate hytten til arvingene uten at de må betale arveavgift. Det er heller ingen dokumentavgift, så lenge hytten overføres i det endelige arveoppgjøret.  

Merk at dokumentavgiften gjør seg gjeldende dersom hytten gis som forskudd på arv. I slike tilfeller utgjør avgiften 2,5 % av hyttens markedsverdi. 

Testament eller fremtidsfullmakt? 

Dersom du sitter på verdier som barna skal arve, kan det være aktuelt å opprette et testament. Det kan også være kjekt å ha en fremtidsfullmakt. I denne kan du bestemme at en gitt person skal kunne dele ut arv på forskudd om du for eksempel rammes av demens. 

På den måten kan barna motta arv dersom du likevel er for syk eller svekket til å benytte deg av hytte og andre verdier selv. 

Få hjelp til å lage en fremtidsfullmakt 

Mange ønsker å opprette en fremtidsfullmakt eller et testament, men er usikker på fremgangsmåten. Din Framtidsfullmakt guider deg gjennom prosessen, og utarbeider dokumentet for deg.  

Ta kontakt i dag, og finn ut hvordan vi kan hjelpe deg!